Een Eigen Stijl, Kinderlijk Eenvoudig

Door Debbie de Brie, 05-02-2019

1991. Ik weet het nog als de dag van gister; mijn zus en ik mochten voor kerst een sieraad uitzoeken van mijn ouders. En mijn zus wist het meteen, zij had haar zinnen gezet op een enorm gezellige ketting met een zilveren doodskop eraan. Hoor mijn moeder nog zeggen; ‘Oh… Nou… Uh… Als cadeau voor Kérst?

 

Nee… Dat was niet helemaal de bedoeling.

Het huis te klein, want ze mocht toch kiezen wat ze wilde? Een paar minuten later hoorde ik mijn oma in de keuken tegen mijn moeder zeggen: ‘Kind, geef haar die ketting. Laat het haar zélf ontdekken, waarschijnlijk is het een fase.’

 

Nu heb ik zelf 2 dochters, en al zijn ze nog maar 4,5 en 1,5 jaar, de oudste weet al heel goed wat ze wel en niet wil dragen. We shoppen samen en zodra het in haar kast hangt, mag ze zelf weten hoe ze het draagt.

 

Eigen verzinsel

Meestal gaat er onder haar zelf uitgekozen rokje óók nog een broek en soms is ze naar eigen zeggen ‘een beetje disco’, wat dan betekent dat ze 2 verschillende sokken aan heeft gedaan. En weet je, ik vind het haar super staan en dat komt waarschijnlijk omdat ze dan straalt aan alle kanten en zo trots is op haar eigen verzinsel.

 

Ik bewonder de combinaties die ze maakt, zweetbandjes voor rond haar pols die ze als soort van kniebeschermers over haar broek trekt…’ Wauw mama, kijk eens wat gaaf! Mag ik dat aanhouden?’ Natuurlijk mag dat, ik zie er de lol wel van in hoor…

 

En op die warme zomerdag kwam ons 3 jarige dametje naar beneden met een luchtig zomerjurkje zonder mouwen, blote benen, rode kaplaarzen en het rendieren bodywarmertje van de kerstmarkt in Antwerpen eroverheen … ‘nou schat, dat bontje is voor vandaag echt veel te warm’.

 

‘Nee hoor, dat is niet te warm. Hij is mooi, mag ik het aanhouden?’  … Uiteraard…

 

Nou mama, je had gelijk hoor!

Toen ik haar een paar uur later van de peuterspeelzaal ophaalde, had ze volop krulletjes in de nek, was haar rug helemaal nat, maar ze had hem nog steeds aan en ohhh wat liep ze fier en ze zei; ‘nou mama, je had gelijk hoor, deze bodywarmer doe ik in de zomer maar niet meer aan, hij is zóóó warm’…

 

Toen pasgeleden iemand tegen me zei; ‘Vind je het dan niet erg wat andere moeders ervan denken, zeker omdat je zelf in de mode zit?’ OMG… Wat?! Juist omdát ik in de mode zit, ben ik er voor om kleding/mode en kleuren te gebruiken om jezelf uit te drukken. Het geeft je zelfvertrouwen als je je fijn voelt in wat je draagt en dat geldt voor alle leeftijden! Dat gevoel, dat gun ik mijn dochters ook. Echt veel belangrijker dan via de kleding van je kinderen laten zien hoe dik jóuw portemonnee is of hoe geweldig jíj kan combineren. Nee echt… Dát zegt míj dan weer helemaal niets.

 

Kinderen kiezen puur en op gevoel

Geweldig wanneer kinderen oprecht bezig zijn met het ontwikkelen van een eigen stijl, want dat is eigenlijk wat ze doen. Waar wij worden beïnvloed door modebladen, het straatbeeld of ‘wat zal de buurvrouw ervan vinden’, kiezen kinderen puur en op gevoel. Dat heerlijke out of the box denken van de allerkleinste generatie (want waarom zou je geen diadeem met strik én 4 speldjes in je haar dragen?) echt, daar kan geen ‘perfect plaatje’ tegenop. Van mij mag het, zelfs op de schoolfoto.

 

I love it! Express yourself!

Tips

  1. Ga samen winkelen. Kleding die niet lekker zit of die ze niet mooi vinden gaan ze toch niet dragen (doen wij ook niet toch?!). Dus laat het ze passen en maak er iets gezelligs van!
  2. Zorg dat alles wat er in hun kast hangt, enigszins klopt met het seizoen. Zo voorkom je discussies als ze, hartje winter, op slippers naar beneden komen.
  3. En vooral; laat los, vergeet je eigen smaak! Geef ze de ruimte te ontdekken, reacties te ontvangen, een eigen stijl te creëren. Het is, hoe klein ze ook zijn, hun manier van dress to impress!

 

En die zilveren ketting van mijn zus met die doodskop eraan?… Ze heeft hem heel vaak gedragen en ja, het bleek een fase. Maar daar is ze dan wel mooi zélf achtergekomen.

Sociaal.